6 magische lessen uit de tuin

Door Eli te Winkel

Achtergrond

Zittend in de tuin reflecteer ik op de lessen die het onderhouden van een tuin ons kan geven over magie.

Het oogstfeest Lughnassadh is alweer een paar weken gelden. Augustus al bijna halverwege. De pruimen en vlierbessen hangen rijp in de bomen en de braamstruiken zakken door onder de overvloedige hoeveelheid fruit.

Terwijl ik hiervan zit te genieten in de tuin, besef ik hoe heerlijk ik onze tuin vind. Op het grasveld kun je je bijna op een open plek in een bos wanen. De tuin is niet zo overdadig geworden door hoeveel moeite we ervoor gedaan hebben, maar eerder door hoe weinig.

Beetje hier, beetje daar

Hebben we dan niets aan de tuin gedaan? Jawel. De tuin is niet aangelegd en niet wild. Wel dat beeld gehad van een soort open plek in het bos. En wel gestuurd en onderhouden. Gemaaid, soms wat nieuws geplant en af en toe gesnoeid.

Net als magie

Dit deed me denken aan magisch werk. Of je het bekijkt vanuit The Secret, Cursus in Wonderen of vanuit traditionele Magie, het komt op hetzelfde neer. De wens, gevoed door de wil, bereik je niet door te veel controle te willen uitoefenen. Magisch werk moet grotendeels moeiteloos gaan.

Zoiets simpels als onze tuin kan ons daarin lessen geven. Alles wat we willen, kunnen we krijgen. Mits realistisch gezien mogelijk, natuurlijk. Maar dat is veel meer dan we vaak denken. De lessen, zoals ik die zag in de tuin, wil ik met je delen.

1. Visie

Elk magisch werk en elke tuin begint met een visie. Wat wil je bereiken. Zonder visie kan het Universum niets, maar kun je zelf ook niet zien of je op de goede weg bent.

Die visie kan op verschillende manieren gerealiseerd worden: door te visualiseren, een vision-board te maken, een verhaal schrijven of door het te verwerken in een spreuk of ritueel.

2. Wil

Die visie moet je vervolgens voeden. Traditioneel moet je die voeden met je wil, tegenwoordig wordt er ook gesproken over brandend verlangen. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je het noemt, maar als je niet een sterk verlangen hebt naar het uitkomen van die visie, niet een sterke wil hebt om dat werkelijkheid te laten worden, gaat er niet zoveel gebeuren.

Die wil kun je versterken met de juiste rituelen. Goede magische training is hierin onontbeerlijk. Dat is ook de reden dat magisch werk voor de meeste mensen werkt en The Secret voor maar een op de tien. Dat mist de tools om die visie te versterken.

3. Loslaten

Het harde werk is nu gedaan, maar nu komt een stap die voor veel mensen moeilijk is. Nu de visie, versterkt met de wil, het Universum in gestuurd is, is het tijd om de controle los te laten. Een tuin kan niet groeien, als je elk blaadje gaat bijknippen of probeert het gras uit de grond omhoog te trekken in een poging om het sneller te laten groeien.

Tuin en Magie gedijen het beste, als je meebeweegt op de seizoenen en ander cycli, zoals van de maan en dag en nacht. Midden op een hete, zonnige dag de tuin water geven, kan de wortels verbranden. Loslaten heeft daarom ook te maken met de cycli volgen.

4. Openstaan

De vierde les is openstaan voor wat zich aandient. De vlier die ik in het begin van dit artikel noemde, hebben we niet aangeplant. En zo hebben zich meer planten spontaan gevestigd in onze tuin. Ook in Magie komen er vaak kansen en mogelijkheden op je pad, die je naar het gewenste eindresultaat helpen. Als je daar niet voor openstaat, ga je ze niet herkennen en mogelijk je visie nooit bereiken.

Openstaan betekent ook openstaan voor het resultaat. Soms ziet dat er net wat anders uit dan in je visie. Als je een rode Ferrari gewenst hebt en je krijgt een gele, gooi je die dan weg? Ik niet. Toch doen we dat op andere momenten vaak wel. En dan gaan we vervolgens wachten op een uitkomst die we al gehad hebben en denken we dat het niet werkte.

5. Bijsturen

Maaien, snoeien, weghalen, aanplanten. Ook al gaat de tuin grotendeels zijn eigen gang, we sturen wel bij. Met Magie is het niet anders. Soms is er even wat nodig om bij te sturen, omdat we van de gewenste visie weg bewegen. Net als bij de tuin is dat bijsturen niet alles weggooien en opnieuw beginnen, maar strategisch snoeien en aanplanten.

In magisch werk is het bijsturen vaak ook in onszelf. Dan komen we tot de ontdekking dat we nog psychische of energetische wonden of knopen hebben die voorkomen dat we ons gewenste resultaat kunnen bereiken. Daarom dat magisch werk en persoonlijke ontwikkeling vaak hand in hand gaan.

6. Geniet

Ik heb echt niet eerst jaren zitten wachten op resultaat, voordat ik van de tuin ging genieten. Ik heb in elke stap van de tuin genoten. Door ervan te genieten geef je positieve aandacht. En wat je aandacht geeft, groeit.

Met magisch werk is de les hetzelfde. Geniet van de weg naar het resultaat. Geniet van elke stap. Wees dankbaar wanneer zich iets voordoet wat je herkent en je dichterbij brengt. Wees blij met de inzichten die voortkomen uit het bijsturen. Die positieve aandacht voedt je magisch werk en brengt je sneller en met meer gemak naar je visie. Je krijgt daardoor zelfs nog meer hulp vanuit het Universum, is mijn ervaring.

Natuur

Bij Het Nevelnest is de natuur een van de onderwerpen die voor ons belangrijk zijn. Zowel de fysieke natuur, zoals we die om ons heen zien, als natuurreligie en natuurmagie. Net als mijn en misschien jouw tuin, kan ook de natuur overal om ons heen ons zoveel leren. Zodra we stoppen met te bedenken hoe het zou moeten zijn, maar werkelijk gaan kijken en voelen.

Wat is jouw grootste, belangrijkste of meest bijzondere les die je uit de natuur gehad hebt? Deel dat hieronder in een reactie.

Wil je een keer de spirituele verbinding met de natuur ervaren? Meld je dan aan voor onze volgende jaarfeestviering.