Beltane

Vruchtbaarheid, seksuele kracht - 30 april

Beltane, ook wel bekend als Meifeest, is het feest van de zich aandienende zomer, wanneer de dagen warmer worden en de hele wereld in bloei lijkt te staan en lijkt te gonzen van leven. De vastgestelde datum voor Beltane is 1 mei, al werd het Meifeest traditioneel meestal gevierd op de vooravond van mei, 30 april. Op veel plaatsen werd dan een meiboom uit het bos gehaald en midden in het dorp neergezet als meipaal, versierd met een krans en lange linten. Rondom de meipaal werd vervolgens uitbundig gedanst en gefeest, vooral door de jeugd.

Diezelfde uitbundigheid vind je ook nu nog terug bij de Beltane-vieringen. Dat past ook precies bij de kern van dit feest: vrijheid en passie, bloei en seksualiteit. De levensfase die hierbij hoort is de fase van de puberteit en de ontluikende volwassenheid.

Wat we in de natuur merken, is dat de zon intussen veel warmer en krachtiger is geworden. Je kunt echt voelen dat de zomer in aantocht is. Dat kun je ook merken aan de dieren, die in deze tijd uitbundig en actief zijn. Overal in de natuur zijn jonge dieren te vinden en in de tuin kunnen we ons heerlijk te goed doen aan de eerste verse blaadjes sla.

Met alle bomen en bloemen die in bloei staan, is het een grote kleurenpracht om ons heen en de lucht barst bijna van alle zoete geuren. Wij mensen zijn niet de enigen die genieten van die geuren en kleuren. Met de toenemende warmte is deze bloeiende natuur een paradijs voor bijen, hommels, vlinders en talloze andere insecten.

Op het persoonlijke niveau heeft deze almaar groeiende levenskracht grote invloed. Steeds sterker voelen we de behoefte om naar buiten te gaan en deel te zijn van dat uitbundige leven. Met volle teugen willen we van het leven genieten en we willen onszelf laten zien aan de wereld. Het is heel makkelijk om verliefd te worden in deze opwekkende tijd en ook seksueel voelen we ons actiever en vol passie. Het is heerlijk om van die verliefde en seksuele gevoelens te genieten.

Eenzelfde passie voelen we voor alles wat we echt ten volste willen en die passie drijft ons om onze plannen nu echt neer te zetten in de wereld en om te doen wat ons hart ons ingeeft. Ook onze creativiteit kan door deze passie lekker vrij stromen en dat sluit goed aan bij de behoefte aan expressie die we in deze tijd sterker voelen.

Kom meedoen met Beltane

Vanuit Het Nevelnest organiseren we jaarfeestvieringen, waaraan je mee kunt doen. In de onze agenda vind je de geplande vieringen voor komende tijd.