Imbolc

Nieuw leven, nieuw begin - 1 februari

Imbolc is het feest van het allereerste, prille begin van de lente. Dat moment dat er iets veranderd is in de lucht, dat de vogels anders klinken, dat je de lucht opsnuift en denkt ‘ja, nu is het lente!’. Dat moment valt natuurlijk het ene jaar eerder dan het andere, maar gemiddeld genomen is dat zo rond de eerste helft van februari. De vastgestelde datum voor Imbolc is 1 februari.

Oorspronkelijk stond Imbolc in het teken van vruchtbaarheid voor de dieren die de winter goed doorgekomen waren. Nu wordt vooral de nadruk gelegd op het nieuwe leven en het nieuwe licht en op reiniging. Imbolc past dan ook bij de levensfase van geboorte en het heel jonge kind.

Buiten is het vaak nog koud rond deze tijd, er kan dan echt nog een stuk winter volgen. Toch kun je merken dat de zon al iets meer kracht heeft en vaak zijn de eerste tekenen van nieuw leven ook al echt zichtbaar. De loofbomen zijn nog kaal, maar sneeuwklokjes en krokusjes steken hun kopjes op, al dan niet door een pak sneeuw heen. De eerste lammetjes worden geboren en de eerste insecten beginnen ook al te verschijnen. De intense stilte van de winter is verdwenen en de lente is voelbaar in aantocht.

Op persoonlijk vlak merken we dat ook wij zo langzaamaan uit de diepe stilte van ons innerlijk komen en dat we minder naar binnen gericht zijn. Net als de natuur ontwaken we zachtjes uit de winterse rust en worden we ons meer gewaar van de wereld om ons heen.

Met dit ontwaken ontstaat de behoefte aan een grondige voorjaarsschoonmaak. Dat kan op fysiek niveau zijn, door te vasten of door je huis schoon te maken, maar ook door ons innerlijk kunnen we de bezem halen. Als de laatste resten van het oude weg zijn, komt er meer plaats voor nieuwe dingen. Wat in de rust van de winter nog vage en ongedefinieerde ideeën waren, of zelfs alleen een aanzet daartoe, kan zich nu ontwikkelen tot volwaardige nieuwe plannen. Daar zitten we vol van rond Imbolc en we voelen sterk de behoefte om die plannen te gaan uitwerken.

Kom meedoen met Imbolc

Vanuit Het Nevelnest organiseren we jaarfeestvieringen, waaraan je mee kunt doen. In de onze agenda vind je de geplande vieringen voor komende tijd.