Litha

Langste dag, Heilig Huwelijk - 21 juni, zomerzonnewende

Litha is het feest van de zomerzonnewende, het feest van de langste dag. Het wordt gevierd op 21 juni en wordt ook wel Midzomer genoemd. Litha is het andere keerpunt in de zonnecyclus. Al merk je dat in het begin nog niet zo, na de langste dag en de kortste nacht zullen de dagen weer zoetjesaan korter gaan worden.

De kern van Midzomerfeest is zonkracht en levenskracht, vereniging en verantwoordelijkheid. De levensfase die hierbij hoort is dan ook de fase van de volwassenheid.

Het is nu volop zomer buiten en als de zon niet te veel tegenwerking krijgt van wolken en regen, is het heerlijk warm. Het kan zelfs ronduit heet zijn. We kunnen al genieten van de eerste zomergroenten en de eerste zoete aardbeien van de volle grond. Zomerkoninkjes is niet voor niets de naam die hen wordt gegeven.

Tuinen, weides en bossen gonzen van de insecten, bijen en vlinders vliegen van bloem tot bloem. Bloemen zijn er ook in overvloed, in alle soorten en kleuren. Bomen staan prachtig in hun blad en sommige bomen, zoals de linde, dragen juist nu hun bloesems.

Die natuur lokt ons naar buiten, nu meer dan ooit. Als het even kan, leven we zo ongeveer buiten en komen we alleen binnen als het echt niet anders kan. We willen het leven vieren, uitbundig en samen met anderen. Er zijn in de zomer dan ook veel festivals, waar dat volop kan. Dat is wat deze tijd ons op persoonlijk vlak brengt.

Ook is dit de periode, waarin we de uitvoer van onze plannen tot voltooiing brengen. Wat in de winter nog een heel klein kiempje was in ons onderbewustzijn en met Imbolc een teer zaadje, is nu, door onze toewijding en ons enthousiasme, uitgegroeid tot een volwaardig resultaat.

Een belangrijke behoefte die we voelen in deze tijd is er een die hoort bij het volwassen worden: behoefte om te (gaan) staan voor wie we zijn en voor het pad dat we volgen. Daarmee nemen we verantwoordelijkheid voor onszelf, voor onze ontwikkeling en voor ons leven. Als we dat doen, voelen we de innerlijke kracht die daaruit voortkomt en waarop we verder kunnen bouwen.

Kom meedoen met Litha

Vanuit Het Nevelnest organiseren we jaarfeestvieringen, waaraan je mee kunt doen. In de onze agenda vind je de geplande vieringen voor komende tijd.