Lughnasadh

Graanoogst, offer van de God - 1 augustus

Lughnasadh is het feest van de graanoogst, een feest van de overvloed van Moeder Aarde. Een andere naam voor Lughnasadh is Lammas en het wordt gevierd op 1 augustus. Meestal is rond die datum het eerste graan ook rijp om te oogsten, al is dat natuurlijk wel afhankelijk van het weer en andere factoren.

Vroeger vierde men grote oogstfeesten rond de graanoogst en je ziet dat ook weer terugkomen. Voor ons behoort behalve oogst en overvloed ook het offer tot de kern van dit feest. Qua levensfase past hierbij de bloei van je leven, de jaren van rijping waarin zich een midlife-crisis zou kunnen ontwikkelen.

Als we ons in de natuur begeven, zien we dat de heide prachtig in bloei staat nu. In het warme of hete zomerweer gonst het daar en elders van de insecten. Wespen vieren hoogtij nu. Net als wij genieten ook zij van het zachte rijpe zomerfruit en zij eten zich dronken aan overrijpe pruimen en andere zoete lekkernijen.

De uitgestrekte akkers zien goudgeel van het rijpe graan en de moestuinen staan vol met zomergroenten die geoogst kunnen worden.

Net als rond het Midzomerfeest Litha zijn we veel buiten en willen we genieten van alles wat het leven ons te bieden heeft, en dat is heel veel rond deze tijd. Niet alleen kunnen we fysiek overvloedig genieten van de oogst en de rijkdommen van Moeder Aarde, ook op het vlak van onze persoonlijke ontwikkeling kijken we nu naar onze oogst. Wat we gezaaid hebben met Imbolc en in de tijd daarna hebben zien groeien en tot volle wasdom hebben laten komen, kunnen we nu oogsten. Voor wat nog niet helemaal rijp is om te oogsten, kijken wat we nog extra moeten doen om verdere ontwikkeling en rijping te bevorderen. Die extra inzet om toch nog het gewenste resultaat te bereiken, dat is ons persoonlijke offer.

Kom meedoen met Lughnasadh

Vanuit Het Nevelnest organiseren we jaarfeestvieringen, waaraan je mee kunt doen. In de onze agenda vind je de geplande vieringen voor komende tijd.