Mabon

Fruitoogst, afronding - 23 september, herfstevening

Mabon is het feest van de herfst, van vallende bladeren in herfstige kleuren. Het wordt gevierd op 23 september, de herfstevening, wanneer voor de tweede keer in het jaar dag en nacht even lang zijn. Hierna zijn de nachten langer dan de dagen en zal het duister de overhand gaan nemen. We staan voor de poort naar de donkere helft van het jaar.

Mabon is het tweede oogstfeest. De oogst van het harde fruit, van appels en peren, wordt nu gevierd. Daarnaast spelen ook inzicht en reflectie een belangrijke rol bij dit feest. De levensfase die hierbij hoort is die van de oudere mens.

Nu de kracht van de zon echt afneemt, zien we de natuur snel veranderen. Bloemen raken uitgebloeid en herfstbloemen nemen het stokje over. Bij sommige boomsoorten verkleurt het blad al van groen naar allerlei tinten bruin. Behalve appels en peren zijn nu ook noten en kastanjes in overvloed te vinden.

Het is herfst en dat merken vaak ook aan het weer en de temperatuur. Al kunnen we nog heerlijk warme nazomerdagen hebben in deze tijd, het is vaak ook al echt kouder en herfstachtiger. Het wordt vochtiger en dus zien we een grote verscheidenheid aan paddenstoelen verschijnen. Insecten zie je al minder nu, maar spinnen weven hun webben werkelijk overal.

Op persoonlijk vlak voelen we in deze periode, als logisch vervolg op de oogst, de behoefte tot zelfreflectie en de behoefte om dingen te gaan afronden. We zoeken inzicht in wat ons beweegt en in wat maakt dat we bepaalde doelen hebben bereikt en andere misschien niet. Dit sluit aan bij de reis van licht naar donker, waarbij we ons langzaamaan al wat meer naar binnen gaan richten nu.

Ook voelen we de behoefte aan het opruimen van onze geest. Dit is niet de grootse opruiming en reiniging, die we kennen van het vroege voorjaar, maar meer het kalme orde scheppen in alle nieuwe ontwikkelingen van het jaar.

Kom meedoen met Mabon

Vanuit Het Nevelnest organiseren we jaarfeestvieringen, waaraan je mee kunt doen. In de onze agenda vind je de geplande vieringen voor komende tijd.