Yule

Langste nacht, wedergeboorte Zon - 21 december

Yule is het feest van de winterzonnewende, het feest van de langste nacht. Het wordt gevierd op 21 december en wordt ook wel Joel of Midwinter genoemd. Bij de Germanen was dit het begin van het nieuwe jaar. Zij kenden een Joeltijd van 12 dagen (nu nog bekend als ‘the twelve days of Christmas’), waarin de Wilde Jacht over het land raasde en je maar beter binnen kon blijven. Contact met overleden voorouders nam bij de Germanen een belangrijke plaats in rond deze tijd.
Je kunt de acht jaarfeesten ook koppelen aan de verschillende levensfasen in een mensenleven. De fase die hoort bij Yule is dan de fase tussen het oude en het nieuwe leven in, de fase van de dood.
Yule is een van de twee keerpunten in het jaar. Na deze langste nacht zullen langzaam de dagen weer gaan lengen. De kern van dit feest is rust en stilte en het ontstaan van nieuw licht in het duister.

In de natuur is het in deze periode over het algemeen koud en vaak vriest het. Het landschap kan bedekt zijn door een laag sneeuw of aan het oog onttrokken door dichte mist. Het enige groen dat je ziet is dat van groenblijvende bomen en planten zoals naaldbomen, hulst en klimop. Kenmerkend aan de wintertijd is de stilte die heerst in de natuur. De dieren zijn in winterrust en sommige zelfs in winterslaap.

Op persoonlijk niveau overheerst in deze tijd de behoefte aan bezinning en reflectie. Dit in jezelf gekeerd zijn reflecteert de stilte die we voelen in de natuur. Ontwikkeling vindt plaats ondergronds, in ons onderbewustzijn. Na het loslaten van het oude ontstaat daar nu ruimte voor nieuwe dingen. Dat is de transformatie die diep binnenin ons kan plaatsvinden. In verbinding met je diepere zelf is contact met je onderbewustzijn, net als contact met andere werelden, in deze donkere tijd gemakkelijker dan op andere momenten in het jaar.

Ook onze behoefte aan warmte en huiselijkheid, en gezellig samenzijn met vrienden en familie is in deze periode sterker aanwezig. Genieten van de goede dingen van het leven in een knusse kamer met kaarsen verlicht, even helemaal alleen of samen met dierbaren.

Kom meedoen met Yule

Vanuit Het Nevelnest organiseren we jaarfeestvieringen, waaraan je mee kunt doen. In de onze agenda vind je de geplande vieringen voor komende tijd.