De jaarfeesten

De acht jaarlijkse seizoensvieringen

Zonnecyclus

Ieder jaar doorlopen wij opnieuw de cyclus van de zon. Deze cyclus brengt veranderingen met zich mee. Tegelijk met de veranderingen in de natuur verandert er iets binnenin ons. Bewust of onbewust stellen ons lichaam, onze geest en onze ziel zich af op de seizoensveranderingen.

In de lente is alles gericht op nieuw leven en nieuwe idee├źn, bloemen ontluiken en er waait een frisse wind. In de zomer straalt de passie en levensvreugde overal van af, bloemen staan volop in bloei en we zijn veel buiten. De herfst is de tijd van oude dingen loslaten, zoals de bomen hun bladeren laten vallen. Straffe herfstwinden helpen daar een handje bij. In de winter is de energie naar binnen gericht en kun je schoon schip maken, je klaar maken voor een frisse start van het nieuwe jaar.

Elk seizoen heeft zo zijn eigen goede dingen, zowel in de natuur als in ons persoonlijk leven. Als je je laat meevoeren op die oneindige stroom, zomerdingen doet in de zomer en in de winter winterdingen, dan kun je het hele jaar rond genieten van alles wat het leven je te bieden heeft.

Gratis Jaarwielposter

Download gratis de Jaarwiel Poster op A3 formaat. Mooi voor aan de muur en om je op elk moment af te stemmen op de seizoenen.

Download nu

Jaarwiel

Door het jaar heen vieren wij daarom elk seizoen twee jaarfeesten om de natuur en de goden te eren en danken en onszelf bewust af te stemmen op de seizoensveranderingen.

Er zijn vier zonnefeesten: Yule met midwinter, Ostara met de lente-evening, Litha met midzomer en Mabon met de herfstevening. En vier landbouwfeesten: Imbolc, Beltane, Lughnasadh en Samhain.

Beweeg met je muis over de afbeeldingen voor meer informatie.

Yule

Langste nacht, wedergeboorte Zon – 21 december

Imbolc

Nieuw leven, nieuw begin – 1 februari

Ostara

Vruchtbaarheid, jong leven – 21 maart, lente-evening

Beltane

Vruchtbaarheid, seksuele kracht – 30 april

Litha

Langste dag, Heilig Huwelijk – 21 juni, zomerzonnewende

Lughnasadh

Graanoogst, offer van de God – 1 augustus

Mabon

Fruitoogst, afronding – 23 september, herfstevening

Samhain

Winterslacht, eren van voorouders – 31 oktober

Jaarfeestvieringen bij Het Nevelnest

Bij Het Nevelnest kun je terecht voor de vieringen van de acht Jaarfeesten die horen bij het paganistische Jaarwiel.

In deze vieringen eren en danken wij de goden en de natuur voor wat zij ons geven en vieren wij de jaarlijks terugkerende veranderingen in de natuur. Ook stemmen we ons af op wat het jaarfeest in onszelf doet.

In Het Nevelnest vieren we de Jaarfeesten in de vorm van een ritueel. We gebruiken deze vorm, omdat ritueel ons helpt om bewust stil te staan en aandacht te schenken aan wat belangrijk is in ons leven.

Wil je je verbinden met de natuur, het seizoen en de energie van de verschillende momenten in het jaar, samen met gelijkgestemden? Kom dan meedoen met (een van) onze vieringen.

Heb je nog geen ervaring met natuurreligie, paganisme of ritueel? Geen probleem, we geven alle uitleg die je nodig hebt om mee te kunnen doen.

De eerstvolgende viering(en) vind je in onze agenda.