De seizoenen in ons

Door Esther Sanders

Achtergrond

De wisselingen van de seizoenen, we zien ze elk jaar opnieuw. We verzetten ons ertegen of gaan erin mee. Maar wat gebeurt er eigenlijk bij ons van binnen? En wat als we ons meer afstemmen op die natuurlijke flow van het jaar?

Om ons heen hebben we de zomer zien veranderen in herfst, hebben we de bladeren aan de bomen zien verkleuren van groen naar bruin, geel, oranje en rood, en zien we meer en meer van die veelkleurige bladeren zich op de grond verzamelen naar mate de winter nadert.

We weten inmiddels wel dat in de wintermaanden, met minder zon, meer mensen somber en zelfs depressief zijn (veel mensen daarom nemen in de herfst- en wintermaanden extra vitamine D). We merken ook wel dat we minder zin en neiging hebben om buiten te zijn. Een terrasje met 10 graden in de herfstzon voelt heel wat minder aangenaam dan met 25 graden in de lente- of zomerzon.

Zo buiten, zo binnen

Maar heb je er ook wel eens bij stilgestaan dat er in de cyclus van de seizoenen meer in ons gebeurt dan wat we aan de buitenkant merken? Dat de neiging om ons in de herfst en winter terug te trekken met een dekentje op de bank niet alleen met de groeiende kou te maken heeft, maar ook met iets wat zich diep in ons onderbewustzijn afspeelt?

We staan niet los

In onze moderne maatschappij gaat, afgezien van de lange zomervakantie voor scholen en iets als seizoenswerk, alles zonder verandering het hele jaar door. In de meeste werkvelden is er geen enkel verschil tussen werken in de winter en werken in lente, zomer of herfst. Je zou bijna gaan denken dat wij mensen totaal los staan van de natuur en wat er buiten ons gebeurt.

We zijn echter meer verweven met de natuur dan we ons vaak realiseren. De neiging je met een dekentje terug te trekken op de bank komt voort uit onze natuurlijke behoefte om ons in de herfst en winter naar binnen te keren en ons terug te trekken in onze innerlijke stilte en rust. Net als de natuur, waar de bomen hun sappen terugtrekken naar hun kern en de egels in winterslaap gaan.

Wij zijn de natuur

Van nature komen we in deze tijd van het jaar in een meer reflectieve en introspectieve staat. In deze periode van naar binnen gekeerd zijn kunnen we ook makkelijker contact maken met onze diepere lagen, dus het gaat ook heel mooi en vloeiend samen.

Aan de andere kant van het jaar, in de lente en later de zomer, komen we juist in een veel meer naar buiten gerichte energie. We krijgen dan zin en behoefte om naar buiten te gaan en dingen in de wereld te zetten en tot bloei te brengen.

Leven in die natuurlijke flow

Als we ons openen voor die natuurlijke cyclus, komen we daar ook makkelijker bij en kunnen we bewust mee gaan draaien in de cyclus die ook de natuur buiten ons doorloopt. Hoe meer we ons daarop afstemmen, hoe meer ons leven in een natuurlijke flow komt.

Zo laten we in de herfst dingen los die ons niet meer dienen (zoals de bomen hun bladeren laten vallen), brengt in de overgang van herfst naar winter reflectie nieuwe inzichten en is de winter een periode om dingen ondergronds lekker te laten sudderen (te laten overwinteren zogezegd), zonder er al iets mee te moeten.

De verbinding ervaren

In Het Nevelnest bieden we diverse mogelijkheden om je te verbinden met de cyclus van de seizoenen en je natuurlijke flow daarin te versterken. Zo bieden we acht keer per jaar een jaarfeestviering, specifiek gericht op je verbinden met dat moment in het jaar en dat moment samen vieren. Deze vindt je in onze agenda.

In onze agenda vind je altijd onze eerstkomende jaarfeestvieringen en retraites.