Vieringen Jaarfeesten

Bij Het Nevelnest kun je terecht voor de vieringen van de acht Jaarfeesten die horen bij het Paganistische Jaarwiel. Hieronder vind je korte beschrijvingen van deze Jaarfeesten.

Wanneer er een viering voor een jaarfeest gepland is, staat er een knop bij om je naar de pagina van de bijeenkomst te leiden, waar je je kunt aanmelden.

Lentefeest Ostara

Met het Lentefeest/Ostara vieren we de groeikracht van de groene natuur, de groeikracht van Moeder Aarde, en de groeiende kracht van de zon. We verbinden we ons met het wassende nieuwe leven, met de groener wordende natuur om ons heen en laven ons aan de sterker wordende stralen van de zon en de voedende kracht van de lenteregens.

In onszelf voelen we die groeikracht in ideeën die we naar buiten willen brengen, in een gevoel van meer zin in meer leven en het verlangen om naar buiten te gaan. Terwijl we om ons heen de natuur groener zien worden, verbinden we ons ook met die groei en levenskracht in onszelf.

Meifeest Beltane

Met het Meifeest/Beltane vieren we de expanderende bloeikracht van de natuur, de vruchtbaarheid van Moeder Aarde en de expansiedrift van het leven. We verbinden ons met de levenslust van de natuur om ons heen en dompelen ons onder in de geuren en kleuren van deze wereld in bloei.

In onszelf voelen we die bloeikracht in het enthousiasme en de passie waarmee we ideeën in ons leven manifesteren en in een groeiend verlangen van buiten zijn en het leven vieren. Terwijl we om ons heen de natuur in geur en kleur zien uitbarsten, verbinden we ons ook met die passie en expansiedrift in onszelf.

Midzomerfeest Litha

Met het Midzomerfeest Litha vieren we tijd van licht met de zomerzonnewende, en het Heilig Huwelijk van Godin en God die samen de verantwoordelijkheid voor het Land nemen. We verbinden ons met de Zonnekracht die op dit moment op zijn sterkst is, terwijl we omgeven worden door de uitbundigheid van de natuur.

In onszelf is dit de tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor onszelf en de dingen waarvoor we de zorg hebben in ons leven. Het is ook de tijd waarin de lust, de onvolwassen liefde van het Meifesst Beltane, transformeert naar volwassen liefde.

Oogstfeest Lughnasadh

Met het Oogstfeest Lughnasadh vieren we de tijd van de graanoogst. Traditioneel de tijd van overvloed en grote feesten, dankbaarheid naar het land en Moeder Aarde. Met de oogst komt ook het offer van de Graangod voor het voortbestaan van het leven.

In onszelf is het nu tijd om te kijken wat we oogsten van onze plannen of wat die plannen nog nodig hebben om een rijkere oogst te geven. Het is een tijd van dankbaarheid voor alles wat ons gegeven wordt. Het is ook een tijd om te kijken welke offers we zelf moeten brengen.

Herfstfeest Mabon

Tijdens het Herfstfeest Mabon vieren we de herfstevening en de overgang naar de donkere helft van het jaar. Ook deze periode kenmerkt zich traditioneel vaak nog door oogstfeesten, waarbij de nadruk meer op hard fruit en noten komt te liggen.

Met de overgang naar de korter wordende dagen is het in onszelf ook het begin van de tijd van naar binnen keren. De tijd van reflectie op de oogst in ons leven. Van transformatie van het materiële naar het innerlijke en spirituele, zoals de transformatie van druiven naar wijn.