De jaarfeesten

Zonnecyclus

Ieder jaar doorlopen wij opnieuw de cyclus van de zon. Deze cyclus brengt veranderingen met zich mee. Tegelijk met de veranderingen in de natuur verandert er iets binnenin ons. Bewust of onbewust stellen ons lichaam, onze geest en onze ziel zich af op de seizoensveranderingen.

In de lente is alles gericht op nieuw leven en nieuwe ideeën, bloemen ontluiken en er waait een frisse wind. In de zomer straalt de passie en levensvreugde overal van af, bloemen staan volop in bloei en we zijn veel buiten. De herfst is de tijd van oude dingen loslaten, zoals de bomen hun bladeren laten vallen. Straffe herfstwinden helpen daar een handje bij. In de winter is de energie naar binnen gericht en kun je schoon schip maken, je klaar maken voor een frisse start van het nieuwe jaar.

Elk seizoen heeft zo zijn eigen goede dingen, zowel in de natuur als in ons persoonlijk leven. Als je je laat meevoeren op die oneindige stroom, zomerdingen doet in de zomer en in de winter winterdingen, dan kun je het hele jaar rond genieten van alles wat het leven je te bieden heeft.

Gratis Jaarwiel Poster

Download gratis de Jaarwiel Poster op A3 formaat. Mooi voor aan de muur en om je op elk moment af te stemmen op het Jaarwiel.

Jaarwiel

Door het jaar heen vieren wij daarom elk seizoen twee jaarfeesten om de natuur en de goden te eren en danken en onszelf bewust af te stemmen op de seizoensveranderingen.

Er zijn vier zonnefeesten: Midwinter, Lentefeest, Midzomer en Herfstfeest. En vier landbouwfeesten: Lammerfeest, Meifeest, Oogstfeest en Dodenfeest.

Midwinterfeest Yule

21 december, winterzonnewende

Met dit feest vieren we dat in het duister het nieuwe licht geboren wordt. We halen groene planten (hulst, kerstboom) binnen om te vieren dat de eeuwige cyclus van het leven door blijft gaan. We koesteren ons in de warmte en het licht van de kaarsen en vinden daarin de geborgenheid die we in de winter zoeken.

Lammerfeest Imbolc

1 februari

Met het Lammerfeest vieren we de geboorte van nieuw leven, het prille begin van de lente. Daarom halen we sneeuwklokjes en krokusjes in huis. Om fris en opgeruimd de lente en het jaar in te gaan reinigen we onszelf energetisch. Ook leggen we nu de kiem voor nieuwe plannen.

Lentefeest Ostara

21 maart, lente-evening

Met dit feest vieren we de groeiende kracht van de zon, de vruchtbaarheid van de aarde en de groei van al het jonge leven in de natuur. Vruchtbaarheidssymbolen als eieren, hazen en kuikens spelen dan ook een centrale rol. We wensen elkaar mooie dingen en brengen met paastakken de lente in huis.

Meifeest Beltane

30 april

Met het Meifeest vieren we de bloei en passie in de natuur en in onszelf en de vruchtbaarheid van de aarde en haar bewoners. Met de linten aan de meipaal verweven we de mannelijke en vrouwelijke energie en vieren we de seksuele kracht en vruchtbaarheid. We springen over het vuur voor vruchtbaarheid en transformatie.

Midzomerfeest Litha

21 juni, zomerzonnewende

Met Midzomer vieren we met het heilig huwelijk tussen Godin en God de vereniging van het mannelijke en het vrouwelijke en de vruchtbaarheid en scheppende kracht die daaruit voorkomt. Dit heilig huwelijk staat ook voor de verantwoordelijkheid die we moeten nemen voor onze keuzes en plannen.

Oogstfeest Lughnasadh

1 augustus

Met dit feest vieren we de graanoogst, de vruchtbaarheid van de aarde en de kringloop van het leven. We eren en danken de Aardegodin voor haar giften en de Graangod voor zijn offer, want het graan kan ons pas voeden als het gestorven is.

Herfstfeest Mabon

23 september, herfstevening

Met dit feest vieren wij de tweede oogst, de oogst van appels, peren en noten. Appels staan symbool voor wijsheid. We vieren de overvloed van deze oogst, de wijsheid en het inzicht die we uit onze innerlijke oogst verkrijgen en de opgedane ervaringen en kennis die we kunnen delen met anderen.

Dodenfeest Samhain

31 oktober

Met dit feest eren we de laatste oogst, die van dieren (winterslacht). We eren en danken onze voorouders voor wat zij ons meegegeven hebben. Het contact met hen gaat makkelijker nu de sluier tussen de werelden dunner is. We laten los wat oud en overbodig geworden is en we zoeken inzicht d.m.v. divinatie.

Jaarfeestvieringen bij Het Nevelnest

Bij Het Nevelnest kun je terecht voor de vieringen van de acht Jaarfeesten die horen bij het Paganistische Jaarwiel.

In deze vieringen eren en danken wij de goden en de natuur voor wat zij ons geven en vieren wij de jaarlijks terugkerende veranderingen in de natuur.

In Het Nevelnest vieren we de Jaarfeesten in de vorm van een ritueel. We gebruiken deze vorm, omdat ritueel ons helpt om bewust stil te staan en aandacht te schenken aan wat belangrijk is in ons leven.

Wil je je verbinden met de natuur, het seizoen en de energie van de verschillende momenten in het jaar, samen met gelijkgestemden? Kom dan meedoen met (een van) onze vieringen.

Heb je nog geen ervaring met natuurreligie, paganisme of ritueel? Geen probleem, we geven alle uitleg die je nodig hebt om mee te kunnen doen.

Praktisch

De vieringen zijn op zondagmiddag van 14:00u tot 17:00u bij ons in Westervoort.

Bijdrage per viering: € 20

Voor wie regelmatig wil deelnemen is er een jaarkaart.

Kijk voor de eerstvolgende vieringen in de agenda.